Muuli ja Aavik ⟩ Kalle Muuli: Kaja Kallas veeretab vastutust kõrvale (3)

22.01.2021, Tallinn. Saatejuhid Kalle Muuli ja Marti Aavik Kuku stuudios.Tallinn. Foto Remo Tõnismäe, Postimees Foto: Remo Tõnismäe / Postimees
Kuku Raadio
Copy

Sellel nädalal lõi laineid peaminister Kaja Kallase sotsiaalmeedias avaldatud postitus, kus Kallas hoiatas, et kuna nakatumisnäitajad pole viimase nädala jooksul alanenud, võib tekkida vajadus Eesti ka suveks lukku panna. Isamaa poliitik Kalle Muuli ja Postimehe peatoimetaja asetäitja Marti Aavik võtsid Kuku raadios arutada, kuidas peaministri postitusse suhtuda.

«Selline ähvardav-hirmutav toon, mis ütleb, et mina ei saa siin midagi teha, mina pole milleski süüdi, te ise olete süüdi selles, kui suvi jääb ära,» heitis Muuli sõnakasutust ette.

Marti Aavik tõi välja, et suve ärajäämine oli meeldejääv kujund. Laiemalt aga on probleem selles, kuidas riik räägib koroonaviiruse levikust ja selle tõkestamisest. «Midagi on seal longanud algusest peale, süsteem ei ole toiminud,» märkis ta.

Aavik lisas, et küsitavusi on tekitanud ka see, kas peaminister ikka peaks olulisi sõnumeid andma edasi sotsiaalmeedias. «Mina arvan, et ei peaks. Valitsuskommunikatsioon on ikkagi tõsine asi ja peaks kasutama oskuslikult kõiki kanaleid, aga eelkõige tulema oma sõnumitega välja ametlikus vormis. Tegemist on ju ikkagi peaministriga, mitte geriljasõda pidava üksikpoliitikuga.»

Muuli kritiseeris, et peaministri postitus jättis talle mulje, justkui Kallas improviseerib ise talle teadaoleva informatsiooni põhjal ilma teadusnõukoja või kommunikatsiooniinimeste nõustamiseta. «See on minu meelest üsna halb asi. Terve hulk inimesi on palgatud meie raha eest selleks, et nad valitsuse sõnumit hoiaksid sirge ja selgena.»

Temal kodanikuna on jäänud puudu sõnumitest, milline on valitsuse plaan edaspidiseks. Muuli tõi esile Suurbritanniat, mis avalikustas selge ajaplaani ja tingimused ühiskonna avamiseks. Ta rõhutas, et kriisi üleelamine on kergem, kui on silme ees selge siht, mitte umbmäärane hoiatus suve ärajäämisest. Rääkimata juba inimestest, kes on viiruse läbi põdenud või vaktsineeritud. 

«Minu meelest kogu hoiak, mis postitusest läbi kumas, oli vastutuse enda pealt ära veeretamine,» sõnas Muuli. «Loomulikult ei levita valitsus nakkust ja opositsioon ka ei levita nakkust, täpselt nii, nagu peaministri isa väga õigesti üles. Aga peaministri valitsus on ju ikkagi vastutav selle eest, milline olukord on riigis, et tervishoiusüsteem saaks hakkama ja nakkus surutaks alla.»

Aavik lisas, et on oodata vaktsiinitarnete kasvu juba järgmisest kuust. See tähendab, et iga nädal kasvab nende inimeste hulk, kes on nakatumise eest kaitstud.

Muuli ütles lõpetuseks, et tema tahaks süstida inimestesse optimismi. «Võtame ennast kokku, hoiame distantsi, kanname maski ja ma arvan, et see suvi tuleb väga ilus.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles